Epätyypilliset työsuhteet, kuten osa-aikatyö ja määräaikaiset työsuhteet, ovat lisääntyneet vähitellen. Uusia osa-aikatyömuotoja on tullut lisää. Osasairauspäiväraha on uusimpia osa-aikatyömuotoja. Joustavan hoitorahan tarkoituksena on kannustaa kotona olevaa vanhempaa palaamaan osa-aikatyöhön.
Osa-aikaistyötä koskevat säännökset ovat usein asianomaisessa laissa ja ne rajoittavat joko siirtymistä osa-aikatyöhön tai osa-aikatyön palkka- ja työaikaehtoja. Näistä lain säännöksistä seuraa useita osa-aikatyöhön liittyviä palkkahallintokysymyksiä. Lakipykälät ja työehtosopimusten määräykset ovat osin puutteellisia tai tulkinnanvaraisia.
Onko työntekijällä oikeus siirtyä osa-aikaeläkkeelle, osittaiselle hoitovapaalle tai osasairauspäivärahakaudelle? Osa-aikaeläke poistuu vuonna 2017 ja sen tilalle tulee varhennettu vanhuuseläke. Mitä muutos tarkoittavat käytännössä? Missä iässä osa-aikaeläkkeelle voidaan siirtyä? Miten työajasta voidaan sopia ja miten työaika voidaan osa-aikatyössä järjestää. Miten osa-aikatyön palkasta voidaan sopia? Rajoittavatko lain säännökset palkasta sopimista ja millä tavalla?
Miten luontoiseduista voidaan osa-aikatyöhön siirryttäessä sopia? Miten vuosiloma kertyy osa-aikatyössä, miten lomapalkka maksetaan ja kuinka loma pidetään. Miten lisä- ja ylityö määräytyy osa-aikatyössä? Onko työntekijällä oikeus työajan tasoittumisvapaisiin ja arkipyhäkorvaukseen.
Koulutuksessa käsitellään erilaisia osa-aikatyötilanteita ja niihin liittyviä lakisääteisiä edellytyksiä ja sopimuksenvaraisia asioita. Toinen osakokonaisuus sisältää palkkahallintoon liittyvät asiat.